Blogbericht

20

February 2023

Waarom mindset niet 'alles' is

pijl naar beneden

‘Mindset is alles’ ‘Volg deze training en denk de rest van je leven positief’ ‘Positief denken maakt gelukkiger’ ‘Positief denken maakt je succesvol’.

De mindset guru’s vliegen je om de oren, net als alle redenen waarom je positiever moet leren denken. Maar wat nou als positief denken jou niet lukt? Wat nou als de situatie waar je in zit niet te verzachten valt met een positieve mindset? Wat nou als de minder positieve gedachten zich maar aan blijven dienen?

Is er dan iets mis met jou?

Nee!

Psychologen ontdekten al tientallen jaren geleden dat positief denken niet waterdicht is. Want wanneer er iets vervelends in jouw leven gebeurt kun je daar niet altijd een positieve gedachte over formuleren - laat staan geloven.

In 1982 ontwikkelde psycholoog Steven C. Hayes daarom ACT (Acceptance & Commitment Therapy). Een effectieve en alternatieve methode die jou onder andere leert om op een andere wijze met jouw gedachten om te gaan.

Uitspraken over positiever denken wekken de illusie dat jij de controle hebt over wat er in jouw hoofd gebeurt. Wanneer je bewust aan het nadenken bent (bijvoorbeeld bij een rekensom) is dat inderdaad het geval. Maar je zult vast ook wel eens hebben ervaren dat je iets NIET wilde denken maar dat je het maar niet uit je hoofd kreeg. Of misschien ben je iemand die regelmatig piekert en maalt, daar probeer je dan bewust mee te stoppen, maar dat lukt maar niet.

Binnen Acceptance & Commitment Therapy wordt niet van je gevraagd om de inhoud van je gedachten te veranderen, of ze positiever te maken. Die negatieve gedachten kun je namelijk nooit helemaal uit jouw leven bannen (en dus niet controleren). Binnen ACT leer je daarom juist hoe je met die negatieve gedachtestroom om leert gaan op een prettige manier.

Ben jij iemand die worstelt met negatieve of piekergedachten? Zou jij je minder willen laten beïnvloeden door jouw gedachten in de dingen die jij doet? Dan is ACT interessant om je verder in te verdiepen.

Binnen Acceptance & Commitment Therapy wordt niet van je gevraagd om de inhoud van je gedachten te veranderen, of ze positiever te maken. Die negatieve gedachten kun je namelijk nooit helemaal uit jouw leven bannen. Binnen ACT leer je daarom juist hoe je met die negatieve gedachtestroom om leert gaan op een prettige manier.

Ben je nieuwsgierig geworden? Op 3 maart geef ik om 15.00 een masterclass ‘Doorbreek de eindeloze stroom aan (ongewenste) gedachten’ via Zoom (online). Je leert in deze masterclass hoe je dealt met negatieve en ongewenste gedachten, zónder “positiever” te moeten leren denken ;-) Je ontvang na de masterclass de replay per mail, dus je hoeft er niet persé live bij te zijn. Een kaartje koop je hier (link).

Geschreven door: Lara Kalisvaart

Andere blogberichten

Blogbericht

23

January 2023

Het begin: van ambitie naar actie

We dromen allemaal wel ergens van. Daar waar de een droomt van een verre reis, droom de ander van voor zichzelf beginnen of een boek schrijven. Hoe kan het dat de een hier wel succesvol in is en de ander niet?

pijltje naar rechts

Blogbericht

29

January 2023

Doelgericht surfen in Sri Lanka

Wat surfen en doelgericht leven met elkaar te maken hebben - een persoonlijk verhaal.

pijltje naar rechts
Bekijk alle blogberichten