Blogbericht

23

January 2023

Het begin: van ambitie naar actie

pijl naar beneden

We dromen allemaal wel ergens van. Daar waar de een droomt van een verre reis, droomt de ander van voor zichzelf beginnen, een triathlon finishen of het schrijven van een eigen boek. Voor de meeste mensen blijft dit helaas bij enkel denken en dagdromen over deze ambities. En dat is zonde. Want ambities kun je alleen werkelijkheid maken door in actie te komen.

In de topsport is het heel normaal om elke dag met je ambities bezig te zijn. Elke training en elke zet is gericht op het bereiken van doelen. In het ‘normale’ leven gaat het er heel anders aan toe. Tijd voor dromen? Ho maar! Er moet eerst brood op de plank komen, de kinderen het huis uit of die drukke periode moet voorbij zijn. En er staat al helemaal geen team specialisten voor je klaar. Als jij die promotie wilt maken, dat bedrijfs wilt starten of die wereldreis wilt maken zul je zelf in actie moeten komen. En laat dat nou net een grote uitdaging zijn.

In de praktijk zie ik dat mensen:

  • Eindeloos wachten tot het ‘juiste’ moment
  • Wachten tot iemand anders hen de kans geeft hun dromen na te jagen
  • Bezig zijn met wat ze denken dat anderen van hen verwachten/vinden
  • Andere zaken prioriteren
  • Heel hard aan het werk zijn maar geen stap verder komen
  • Vinden dat ze pas voor hun ambitie mogen gaan als ze ‘X’ hebben gedaan of bereikt

De verantwoordelijkheid voor hun ambities wordt daardoor dus regelmatig buiten zichzelf gelegd. En dat terwijl werken aan je ambities begint bij jou! Bij jouw mindset, jouw gedrag en jouw plan tot actie. Door zelf kansen te creëren en regie te nemen over jouw toekomst.

Maar hoe doe je dat dan?

Zoals ik net al beschreef is het in de topsport heel normaal om dagelijks bezig te zijn met je ambities. Sterker nog, topsporters krijgen de kans om de skills en strategieën te leren die hen helpen hun doelen te bereiken. De sporters die deze vaardigheden eigen hebben gemaakt zijn niet alleen succesvoller in hun sportcarrière, maar ook in het leven buiten de sport. Hoe dat kan? De vaardigheden die hen helpen hun ambities succesvol na te streven in de sport werken net zo goed in alle andere domeinen! Geen wonder dat werkgevers vaak staan te springen om (ex) topsporters aan te nemen.

In mijn werk als sportpsycholoog heb ik ervaren welke vaardigheden en methoden werken in het nastreven van ambities. Tegelijkertijd zag ik wat het toepassen van die vaardigheden buiten sport oplevert: groei, zelfvertrouwen en grip op je doelen en daarmee ook je toekomst. En dat gun ik iedereen.

De sporters die deze vaardigheden eigen hebben gemaakt zijn niet alleen succesvoller in hun sportcarrière, maar ook in het leven buiten de sport.

Middels Van Ambitie Naar Actie wil ik deze kennis, methoden en vaardigheden beschikbaar maken voor ieder met dromen. Zodat elk mens met ambities de kans krijgt om te spelen en te scoren op doel. Want werken aan je ambities is óók topsport!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Stuur een mailtje via de contactpagina of meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geschreven door: Lara Kalisvaart

Andere blogberichten

Blogbericht

20

February 2023

Waarom mindset niet 'alles' is

De mindset guru’s vliegen je om de oren, net als alle redenen waarom je positiever moet leren denken. Maar wat nou als positief denken jou niet lukt? Wat nou als de situatie waar je in zit niet te verzachten valt met een positieve mindset? Wat nou als de minder positieve gedachten zich maar aan blijven dienen?

pijltje naar rechts

Blogbericht

29

January 2023

Doelgericht surfen in Sri Lanka

Wat surfen en doelgericht leven met elkaar te maken hebben - een persoonlijk verhaal.

pijltje naar rechts
Bekijk alle blogberichten