Blogbericht

29

January 2023

Doelgericht surfen in Sri Lanka

pijl naar beneden

Ik schud de hand van een man met lange donkere haren tot aan zijn middel. Zijn naam is Madu en hij is net op zijn blote voeten van zijn scooter afgestapt. Aan zijn voeten melden zich direct een aantal honden, sommigen nog pup en anderen al volwassen. Het zijn straathonden die van deze surfshop aan het strand hun thuis hebben gemaakt. Ze krijgen hier dagelijks te eten. “Thuis heb ik er ook al een paar” zegt Madu terwijl hij zijn schouders ophaalt. Iets in zijn mimiek vertelt me dat hij ze het liefste allemaal mee zou willen nemen.

Deze beste man is komend anderhalf uur onze surfleraar en zal ons de fijnere kneepjes van het vak gaan leren. Terwijl we het water inlopen vertelt hij dat hij drie maanden terug een restaurant heeft geopend. Maar gezien er bijna geen toeristen zijn heeft hij het restaurant, na maanden hard werken en voorbereiden, direct weer moeten sluiten. Nu is hij weer surfleraar.

Ik schrik hier helaas niet meer van. Sinds de corona crisis verkeert Sri Lanka in een slechte toestand. Toeristen zorgen normaal gesproken voor het grootste deel van het inkomen en de afgelopen twee jaar heeft dat stilgelegen. Momenteel doet de politieke en economische crisis daar nog een schep bovenop. Er zijn tekorten in voedsel en brandstof en de stroom wordt meerdere uren per dag afgesloten. De palmbomen en prachtige stranden doen je denken aan een paradijs, maar ondertussen hebben de inwoners een zwaar bestaan. Desondanks zijn de Sri Lankanen optimistisch en vindingrijk wat mijn inziens getuigd van een flinke portie veerkracht.

Wanneer we met de surfplanken in het water liggen wachten we een goede golf af. Deze moet je goed uitzoeken volgens Madu:, “als je probeert op elke golf te surfen verlies je veel energie en zul je zien dat het vaak niet lukt. Je kiest de golf uit die bij jou past”. Wanneer ik klaar ga liggen voor een voor mijn doen vrij grote golf geeft Madu een bevestigend knikje, dit zou wel eens een goede kunnen zijn. Ik begin met peddelen en zie de golf dichterbij  komen, oei als dit maar goed afloopt! Wanneer ik word meegenomen spring ik op de plank en herinner ik mezelf meteen aan het aandachtspunt dat ik kreeg: kijken naar waar ik naartoe wil. Een fijne tip en een onmisbare techniek bij het surfen. Wanneer je jouw blik en lichaam richt op de plek waar je naartoe wilt, volgt de rest vanzelf. Je lichaam en benen corrigeren voor het onstuimige water en de onverwachte duwtjes die de golf geeft. En inderdaad, het werkt! Ik voel de kracht van de golf maar vertrouw op mijn lichaam en techniek, zolang ik mijn blik op het strand gericht houd komt het goed. De adrenaline giert door me heen.

Het is wat ik mezelf nu ook blijf vertellen, ogen op het doel houden en erop vertrouwen dat je de volgende kans kunt meesurfen.

Madu

Surfleraar

Wanneer we weer op de kant komen geef ik Madu een high-five en bedank hem voor zijn aanwijzingen. Deze ene surfles ben ik enorm vooruit gegaan en dat is te danken aan tip. Wanneer ik dit deel met Madu verschijnt er een klein glimlachje op zijn gezicht: “het is wat ik mezelf nu ook blijf vertellen, ogen op het doel houden en erop vertrouwen dat je de volgende kans kunt meesurfen”.

Deze surfles zal mij in meerdere opzichten bijblijven. Het surfen weerspiegelt op zoveel manieren het nastreven van doelen: weet waar je naartoe wilt en kies de weg die bij jou past, want dan kan je erop vertrouwen dat je de obstakels die je tegen gaat komen aan kunt.  

Geschreven door: Lara Kalisvaart

Andere blogberichten

Blogbericht

20

February 2023

Waarom mindset niet 'alles' is

De mindset guru’s vliegen je om de oren, net als alle redenen waarom je positiever moet leren denken. Maar wat nou als positief denken jou niet lukt? Wat nou als de situatie waar je in zit niet te verzachten valt met een positieve mindset? Wat nou als de minder positieve gedachten zich maar aan blijven dienen?

pijltje naar rechts

Blogbericht

23

January 2023

Het begin: van ambitie naar actie

We dromen allemaal wel ergens van. Daar waar de een droomt van een verre reis, droom de ander van voor zichzelf beginnen of een boek schrijven. Hoe kan het dat de een hier wel succesvol in is en de ander niet?

pijltje naar rechts
Bekijk alle blogberichten