Blogbericht

20

January 2023

Keihard werken of slim werken?

pijl naar beneden

Je bent keihard aan het werk om vooruit te komen en om je doelen te bereiken, maar je komt voor je gevoel geen stap verder. Wat is er aan de hand?

De route naar succes

Als je de verhalen van succesvolle mensen moet geloven is er maar één manier om je doelen te bereiken: keihard werken. Een doel niet behalen betekent vanuit dat gedachtegoed dat je niet hard genoeg hebt gewerkt of niet gemotiveerd genoeg bent. Het gevolg? Een deuk in je zelfvertrouwen, teleurstelling en de neiging om de volgende keer nog harder te gaan werken.

Ondanks dat een periode hard werken kan bijdragen aan je doelen, is dit niet DE manier om je doelen te bereiken. Sterker nog, keihard werken kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben. Keihard werken en niet dichter bij je doelen komen noem ik blinde actie. Je bent dan volle bak aan het investeren, maar plukt daar niet de vruchten van. Dit komt omdat je jouw energie en tijd niet in de juiste dingen aan het investeren bent.

Stel je eens voor dat je deelneemt aan een marathon wedstrijd. Het doel is om je eerste marathon medaille binnen te halen. Je gaat van start maar rent in de verkeerde richting. Je levert enorm veel input en rent zelfs in een geweldig wedstrijdtempo. Maar kom je ooit aan bij de finish om die medaille in ontvangst te nemen? Nee! En dus bereik je je doel niet. Dit is natuurlijk maar een simpele metafoor, maar in het dagelijks leven zie ik mensen veel energie steken in dingen die hun niet verder brengen. Ze gaan zonder duidelijk plan aan de slag en pakken van alles en nog wat op. Ze raken vermoeid en gefrustreerd wanneer ze inzien dat ze geen stap dichter bij hun doelen zijn gekomen. Herkenbaar? Draagt de inzet die jij nu verricht bij aan wat je wilt bereiken?

Maar hoe ga je dan van keihard werken naar (keihard) slim werken?

Allereerst is het van belang dat je gericht aan de slag gaat. Daarvoor is nodig dat je helder hebt waar je naartoe wilt, oftewel wat je lange termijn doel is. Vervolgens zul je inzichtelijk moeten maken welke checkpoints je moet passeren voor dit doel en welke zaken hier een bijdrage aan leveren.. Wees hierin kritisch! Er zijn soms wel 100 manieren om iets te bereiken, dat betekent niet dat je ze allemaal uit moet voeren en uit moet proberen.

Een goed plan maken waarbij je jouw doelen vertaalt naar subdoelen en concrete acties is een werkje waar je even goed voor moet gaan zitten. Als dit echter eenmaal staat kan je jouw energie en tijd slim besteden en die marathon ditmaal in de juiste richting rennen ;-)

Een aantal vragen die jezelf kunt stellen:

  1. Wanneer wil je jouw doel bereikt hebben? Is dat haalbaar?
  2. Hoeveel tijd heb je en hoeveel tijd wil je hier wekelijks aan besteden?
  3. Kun je het doel vertalen naar checkpoints (subdoelen)?
  4. Wat zijn de acties die je dient uit te voeren om de checkpoints te behalen? Welke zijn noodzakelijk? Schrap de rest.

Als je acties en subdoelen scherp zijn kun je in ieder geval aan de slag. Je kunt er dan tevens voor kiezen om een periode vooralsnog keihard te werken, oftewel: veel acties inplannen en uitvoeren. Het verschil is echter nu dat elke actie bijdraagt aan het te behalen doel. Je zet jouw energie en tijd nu dus nuttig in.

Keihard werken en niet dichter bij je doelen komen noem ik blinde actie. Je bent dan volle bak aan het investeren, maar plukt daar niet de vruchten van. Dit komt omdat je jouw energie en tijd niet in de juiste dingen aan het investeren bent.

Heb jij al een goed plan liggen maar zijn er andere zaken die jou in de weg zitten van het behalen van je doelen? Dan is het Van Ambitie Naar Actie programma misschien wel wat voor jou!

Geschreven door: Lara Kalisvaart

Andere blogberichten

Blogbericht

20

February 2023

Waarom mindset niet 'alles' is

De mindset guru’s vliegen je om de oren, net als alle redenen waarom je positiever moet leren denken. Maar wat nou als positief denken jou niet lukt? Wat nou als de situatie waar je in zit niet te verzachten valt met een positieve mindset? Wat nou als de minder positieve gedachten zich maar aan blijven dienen?

pijltje naar rechts

Blogbericht

23

January 2023

Het begin: van ambitie naar actie

We dromen allemaal wel ergens van. Daar waar de een droomt van een verre reis, droom de ander van voor zichzelf beginnen of een boek schrijven. Hoe kan het dat de een hier wel succesvol in is en de ander niet?

pijltje naar rechts
Bekijk alle blogberichten